Снежната кралица

По Х.К.Андерсен, либрето Тодор Вълов

Снежната кралица
По Х.К.Андерсен, либрето Тодор Вълов
55 мин.
Режисьор: Тодор Вълов
Сценография: Ивайло Николов
Кукли и костюми: Ива Гикова
Музика: Вивалди
Музикална адаптация: Пламен Мирчев - Мирона
Вокал: Пламена Ангелова
Мултимедия: Теодор Киряков, Георги Добрянски
Участват: Десислава Чардаклиева, Дияна Георгиева, Наталия Петкова, Йоана Рачева, Атанас Димитров, Виктор Кападжиев, Александър Станковски
 
Спектакълът е решен като театрална игра - двубой между Доброто и Злото. Дяволът и Ангелът се борят за влияние над човешката душа. Залогът в този приказно - театрален двубой са душите на Кай и Герда.
На пръв поглед Дяволът  надделява , защото парченцата от счупеното  дяволско огледало са разпръснали злото  навсякъде по света.
Розата, която разцъфтява посред зима е единственото магично оръжие на Ангела. Тя е символ на Любовта, както и на   животворната и възраждаща енергия на Създателя.
Образът на Снежната кралица е художествен  аватар на мрачната интелектуална идея - течението Трансхуманизъм. Нейното желание да превърне Кай в същество с хладен интелект без чувства, стоящо по- високо от другите, асоциира се с  мрачната утопия за създаване  на изкуствен интелект, на човек - машина( киборг).
Но законите на Създателя са неотменни и животът е вечен кръговрат. След всеки край идва ново начало и  "когато стигнем до края, ще знаем много повече, отколкото сега."
Тодор Вълов 

18 Декември, 11.00 (Сцена младежки дом)
19 Декември, 11.00 (Сцена младежки дом)
22 Декември, 17.00 (Сцена младежки дом)
23 Декември, 17.00 (Сцена младежки дом)